Is jenever ook whisky?

 

Hoe zit dat nou met jenever?

 

Zijn whisky en jenever nu hetzelfde? Is jenever eigenlijk whisky met een jenever bes daarbij? Hoe zit dat?

Ik was ik ervan overtuigd dat oude jenever en jonge jenever over de leeftijd ging en over de rijpingstijd. Dat is dus niet zo en een veel gemaakt fout.

Oude- en Jonge jenever zegt iets over het productie proces en de manier om alcohol te verkrijgen en samen te stellen.

 

Zuivere of neutrale alcohol:

Eind 19de eeuw werd door kolom-distillatie, zuivere alcohol verkregen. Men noemt dit ook wel neutrale alcohol.
Hiervoor werden verschillende soorten grondstoffen gebruikt.
Denk aan tarwe, rogge, mais, graan, melasse (bijproduct van suiker productie) en eigenlijk alle soorten landbouw producten waaruit alcohol gewonnen kan worden.
Dit is een doorlopend proces en dit scheelt heel veel stappen vergeleken met de alcohol op traditionele manier verkrijgen.

 

Traditioneel verkregen alcohol:

Traditioneel verkregen alcohol wordt geproduceerd met een koperen ketel met als grondstof gerst, rogge en maïs. Bij het traditioneel verkregen alcohol spreken we van Moutwijn. 

 

De samenstelling van de jenever en de hoeveelheid op traditioneel verkregen alcohol en neutrale alcohol bepaald of men spreekt van "Oude Jenever"  of "Jonge Jenever".


De soorten Jenever zijn:

Jonge Jenever: 

Met neutrale alcohol (Kolom distillatie) 35% alcohol en maximaal 15% moutwijn (Traditioneel vekregen alcohol in Koperen Ketel van  gerst, rogge en maïs). Veel Jonge jenevers bevatten minder dan 15 % Moutwijn en gaan dus meer de wodka kant op. 


Oude Jenever: 

Met neutrale alcohol (Kolom distillatie) 35% alcohol maar minimaal 15% moutwijn (Traditioneel vekregen alcohol in Koperen Ketel van  gerst, rogge en maïs) .  Deze jenever mag met karamel bijgekleurd worden maar de echte kwaliteit jenever krijgt zijn kleur door de lagering (Opslag in houten vaten). 


Korenwijn: 

Mag gemaakt worden van neutrale alcohol (Kolom distillatie), maar moet wel 100% uit granen gemaakt zijn. Bevat minimaal 38% alcohol en bestaat voor minimaal 51% uit moutwijn (Traditioneel vekregen alcohol in Koperen Ketel van  gerst, rogge en maïs).  En korenwijn mag alleen maar uit natuurlijke smaakstoffen bestaan. 

 

Graanjenever: 

Kan zowel jonge als oude jenever zijn. De alcohol moet wel uit granen komen. Ook de neutrale alcohol die gebruikt wordt moet dus uit granen komen.

Conclusie is dat Whisky en Jenever erg aan elkaar verwant zijn. Het proces is nagenoeg hetzelfde. Het verschil zit hem in de grondstoffen die gebruikt worden en bij jenever zijn er toevoegingen (als de jenever bes). Ook is er geen minimale leeftijd voor de rijping in vaten.  Bij zowel whisky als jenever wordt het type of het soort bepaald door verhouding van welke soort grondstof (Tarwe, Mais, Rogge, Gerst, graan)

Ook wordt er in beide processen gebruik gemaakt van het mouten van de gerst of graansoort (ontkiemen en vervolgens drogen van de graansoort).

Het naast elkaar proeven van Jenever en Whisky is zeer interessant. De reuk en smaak vertonen veel overeenkomsten.

Klik hier voor een proeverij met "Tony de whiskyliefhebber" te samen met Bols

Beoordelingen

Whisky Fun

Films en Whisky

Whisky Feiten

Whisky Quiz

Whisky Picture of the Day

Whiskypedia Quiz voor Android

Download nu ook de Whiskypedia Quiz voor je Android:

 

Lekker koken bij de whisky: Kamadotime.nl

Bekijk ook eens de site van Leipe Shit Ouwe